Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

7. MEGFIZETHETŐ ÉS TISZTA ENERGIA

7.jpg

"Ensure access to affordable, reliable, sustainable and modern energy for all" / "Megfizethető, megbízható, fenntartható és korszerű energiához való hozzáférés biztosítása mindenki számára"

Az SDG 7 fő célkitűzése a modern energiaszolgáltatásokhoz való egyetemes hozzáférés biztosítása, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások részarányának növelése. A megfizethető, megbízható és fenntartható energiarendszerre való áttérés felgyorsítása érdekében az országoknak meg kell könnyíteniük a tiszta energiára irányuló kutatáshoz való hozzáférést, elő kell mozdítaniuk az energetikai infrastruktúrába és a tiszta energiával kapcsolatos technológiákba történő beruházásokat.


Forrás:

A Soproni Egyetem vonatkozásában az SDG-hez kapcsolódó tantárgyak arányát mutatja az alábbi ábra:

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Kapcsolódó hírek

 A Soproni Egyetem elnyerte az

A Soproni Egyetem elnyerte az "Első magyar karbonpozitív egyetem 2023" díjat

A XIV. Virtuális Erőmű Program (VEP) díjátadó gáláján került átadásra az „Első magyar karbonpozitív egyetem 2023” díj, amelyet kiemelkedő fenntarthatósági törekvéseinek köszönhetően a Soproni Egyetem nyert el. A rangos elismerést Prof. Dr. Lakatos Ferenc rektorhelyettes úr vette át a Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen.

A Soproni Egyetem épületgépészeti rendszereinek biomassza hőtermelés alapú ellátásának kiépítése

A Soproni Egyetem épületgépészeti rendszereinek biomassza hőtermelés alapú ellátásának kiépítése

KEHOP-5.2.2-16-2023-00168

„A Soproni Egyetem épületgépészeti rendszereinek biomaszsza hőtermelés alapú ellátásának kiépítése” című projektje a megvalósulást követően sikeresen zárult. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében 2 265 696 638 forint európai uniós támogatásból valósult meg. A projekt futamideje 2023. augusztus 11 – 2023. november 30-ig tartott.

Az energetikai fejlesztés eredményeként 3 új hőközpont került kialakításra:

- a Bajcsy-Zsilinszky utcai fő kampusz területén,

- a Baross úti VUK és LUK kollégiumoknál és

- a Benedek Elek Pedagógiai Kar területén.

A 3 telephelyen 1 db 2 000 kW és 1-1 db 850 kW teljesítményű kazán került beépítésre.

A három hőközpont 22 épület fűtését látja el összesen 56 726,4 m2 fűtött alapterületen.

Tüzelőanyagmozgatást mindhárom helyszín esetében hidraulikus működtetésű tüzelőanyag mozgatótolópadló végzi szállítócsigás kihordóval. A betöltés az éklétrás mozgató hátuljára

történik billenőplatós teherszállító járműről.

A projekt megvalósításával összesen 3 700 kW mértékű további kapacitás került beépítésre, amely megújuló energia előállítására alkalmas.

A beruházásnak köszönhetően a Soproni Egyetem az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 1 675,85 tonna CO2 egyenértékkel csökkenti évente, amivel első hazai egyetemként a klímapozitív szervezeti működést éri el.

A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség várható értéke 15 861,67 GJ/év.

A középületek éves elsődleges energia-fogyasztásának csökkenése

pedig 4 406 020 kWh/év.