Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat
A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének gombavilága

A változatos növényvilágnak és a Botanikus Kertben történő munkálatoknak köszönhetően változatos gombavilág alakulhatott ki. A kert gombavilágának monitorozása 1998 óta történik, melynek folyományaként 2015-ig 171 gombafajt sikerült azonosítani. Ez a szám évente néhány fajjal azóta is emelkedik. A talált fajok 33%-a gyökérkapcsolt (mikorrhizás), 5%-a parazita, 22%-a faanyagon növő lebontó, 40% talajon vagy növényi anyagokon növő lebontó gomba. Vizsgálataink alapján a Botanikus Kert gombavilága részben a Soproni hegyvidék, részben a Dudlesz erdő gombavilágával fed át, mintegy átmenetet képezve. Ugyanakkor több olyan faj is akadt, melyet Sopron környékén itt találtak először. Két védett faj, az olaszgomba és a csoportos csiperke is előkerült a kertből. Ezen túl tíz veszélyeztett fajt és számos magyarországi vöröslistás gombafajt sikerült azonosítani.

Tovább olvasom
Soproni Egyetem Zöld Iroda Programja

Részvételi felhívás a Soproni Egyetem Zöld Iroda minősítésre

A program célja

A Soproni Egyetem Zöld Iroda Program célja, hogy az egyetem dolgozói tudatosabbá váljanak az „irodai hétköznapjaikban” és adott esetben egyre érzékenyebben odafigyeljenek a közvetlen környezetükre a munkahelyükön is. Azok az önkéntes résztvevők (megj.: a több személyes irodák esetében egy kapcsolattartó által kérjük a kitöltést a helyiségre nézve), akik kitöltik az önértékelési űrlapot és bemutatják, hogy befolyásukhoz és lehetőségeikhez mérten a leginkább megfelelnek a Zöld Iroda Program elvárásainak, megkapják az adott helyiségre a Soproni Egyetem Zöld Iroda minősítést. A beérkezett részvételi önértékeléseket kiértékeljük és rangsoroljuk, majd iroda kategóriánként (létszám szerint) az első három-három helyezettet további ajándékokkal jutalmazzuk.

Tovább olvasom
Konferencia a Fenntartható Lombosfa Gazdálkodás Jövőjéről

 

Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a világ minden tájáról a szakemberek, hogy részt vegyenek a Soproni Egyetem, a WOOD K Plus ausztriai kutatóintézet, a göttingeni Georg August Egyetem és a Faipari Tudományos Egyesülettel (FATE) által szervezett kétnapos Lombosfa konferencián, ahol nem csak előadásokat hallgathatnak meg, hanem tapasztalatokat is cserélhetnek a kutatómunkában elért eredményekről.

Tovább olvasom
A Soproni Egyetem elnyerte az "Első magyar karbonpozitív egyetem 2023" díjat

A XIV. Virtuális Erőmű Program (VEP) díjátadó gáláján került átadásra az „Első magyar karbonpozitív egyetem 2023” díj, amelyet kiemelkedő fenntarthatósági törekvéseinek köszönhetően a Soproni Egyetem nyert el. A rangos elismerést Prof. Dr. Lakatos Ferenc rektorhelyettes úr vette át a Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen.

Tovább olvasom
A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének madárvilága

1. kép: Tőkés réce (Anas platyrhynchos) gácsér a botanikuskerti tóban

 

A Soproni Egyetem 17,2 ha kiterjedésű Botanikus Kertje országos jelentőségű védett terület. A növényzet nagy fajgazdagsága, strukturális diverzitása a madárvilágnak kiváló fészkelő- és táplálkozóterületet biztosít, ezt igazolja az itt megfigyelt madárfajok magas száma. A fészkelő-, telelő- valamint a területen ideiglenesen tartózkodó, átvonuló fajokat is figyelembe véve mindezidáig több, mint 100 madárfajt figyeltek meg a Botanikus Kert területén.

Tovább olvasom
Innováció és Együttműködés: Faipari Fórum a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara, mint az hazai faipar unikális felsőoktatási és kutatási központja május 21- én faipari ágazati egyeztető fórumot rendezett az Egyetem Ligneum rendezvényházában.

Tovább olvasom
Kék bolygó Podcast - Áder János és Steigervald Krisztián beszélgetése a Soproni Egyetemen

A különböző generációk fenntarthatósághoz és digitalizációhoz fűződő viszonyáról beszélgetett Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastja következő két adásának nyilvános felvételén Steigervald Krisztián gererációkutatóval a Soproni Egyetemen.

Tovább olvasom