Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Indikátorok

Az UI GreenMetric World University Rankings az alábbi fő kategóriákban értékeli az egyetemek erőfeszítéseit (1. táblázat).

1. táblázat. Az UI GreenMetric rangsorolásnál használt kategóriák és súlyozásuk (UI GreenMetric WUR Guideline, 2021)

A UI GreenMetric világrangsorolás esetén:

  • az "Elhelyezkedés és infrastruktúra" témakörben 24 indikátor,
  • az "Energiafelhasználás és klímaváltozás" területén 14 indikátor,
  • a "Hulladékgazdálkodás" témakörben 6 indikátor,
  • a "Vízgazdálkodás" területén 5 indikátor,
  • a "Közlekedés" témakörben 17 indikátor,
  • az "Oktatás és kutatás" területén 16 indikátor,

mindösszesen 82 indikátor mentén történik az egyetemek értékelése.

Az UI GreenMetric World University Rankings által alkalmazott indikátorok a következőképp formálódtak:

"2010-ben az öt kategóriában 23 mutatót vezettünk be a rangsor pontszámok kiszámításához. 2011-ben 34 mutatót használtunk.

Ezt követően 2012-ben elhagytuk a „dohányzásmentes és drogmentes campus-környezet” mutatóját, és 33 mutatót vettünk igénybe a zöld campus értékeléséhez. Emellett 2012-ben kategorizáltuk a mutatókat 6 kritérium szerint, ideértve az oktatási kritériumokat is. További változtatás volt egy új kategória kialakítása a fenntarthatósági oktatás és kutatás területén.

2015-ben a téma a karbonlábnyom volt. Két kérdést adtunk hozzá ehhez a kérdéshez az energiafelhasználás és klímaváltozás szekcióban. Emellett fejlesztettük módszertanunkat is néhány al-mutató kiegészítésével, amelyek a 2015-ös vízgazdálkodás és közlekedés rangsorolásra vonatkoznak.

A módszertan jelentős változása történt 2017-ben a fenntarthatósági kérdések új tendenciáinak figyelembevételével.

2018-ban a téma az Egyetemek, Hatások és Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) volt. A következő mutatókhoz részletes válaszlehetőségeket adtunk: az egyetemen található teljes erdővel borított terület, ültetett növényzet, vízáteresztő zóna az erdő és a növényzet mellett, energiatakarékos eszközök használata, intelligens épületek megvalósítása, a megújuló energia előállítás/termelés aránya a teljes éves energiafelhasználáshoz viszonyítva, a zöld épületek megvalósításának elemei, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló program, az összes hulladék- és víz-kritérium, a parkolási terület és a teljes egyetemi terület aránya, a személygépjárművek csökkentését célzó közlekedési kezdeményezések az egyetemen, a parkolási terület korlátozásának vagy csökkentésének kialakítására irányuló közlekedési program, transzfer szolgáltatás, zéró emissziós járművek (ZEV) és a campus gyalogosokra vonatkozó irányelve, valamint egy egyetemi fenntarthatósági weboldal megléte. Új kérdést tettünk fel az oktatási kritériumoknál is, a közzétett fenntarthatósági jelentés meglétét. A kerékpár kérdését zéró emissziós járművekre változtattuk úgy, hogy figyelembe vettük az egyetemekkel kapcsolatos zöld közlekedést világszerte.

Ami újdonságot jelent a 2019-es kérdőívben, az a válaszlehetőségek változása és a intelligens épületek mutatóinak további magyarázata." (UI GreenMetric WUR Guideline magyar fordítás, PTE & SZTE, 2019)

2020-ban a felmérés fő témáját az "Egyetemek felelőssége a Fenntartható Fejlődési Célokért és a Világ Komplex Kihívásaiért" adták.

A 2021-es UI GreenMetric kérdőív megpróbálta megközelíteni továbbá azokat a hatásokat, amelyekért az egyetemek erőfeszítést tehetnek, hogy a zöld kampuszok mind inkább megtervezhetők legyenek a közösségek számára. A társadalmi, kulturális és gazdasági hatások mérése és a világjárványra adott válaszok érdekében 2021-ben új kérdésekkel egészült ki az UI GreenMetric World University Rankings kérdőív (UI GreenMetric WUR Guideline, 2021).

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek