Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Network

SOPRONI EGYETEM A UI GREENMETRIC WORLD UNIVERSITY RANKINGS NETWORK TAGJA

A Soproni Egyetem 2020-ban első alkalommal indult az Universitas Indonesia által kidolgozott Green Metric Zöld Egyetemi Világrangsorolásban. A rangsort 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére, amely 2020-ra 84 ország 912 legzöldebb egyetemét tömörítette. A 2020-as megmérettetés során a Soproni Egyetem kimagasló pontszámot ért el a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás”, valamint az „Elhelyezkedés és infrastruktúra” területén, köszönhetően a témához kapcsolódó nagyszámú kurzusunknak és tudományos kutatásainknak, valamint az egyetem csodálatos zöld környezeti adottságainak.

gmlogo.png

Fontos előrelépés az éves felmérésben való részvétel mellett, hogy 2021-ben a Soproni Egyetem - Prof. dr. Fábián Attila rektor ezirányú nyilatkozatával - az „UI GreenMetric World University Rankings Network (UI GMWURN)” tagjává is vált, felismerve a tagság nyújtotta együttműködési lehetőségek fontosságát a fenntarthatósági kérdések kezelésében. A hálózati tagsággal könnyebben elérhetővé válnak az egyes egyetemi, intézményi fenntarthatósági programok, legjobb gyakorlatok, lehetővé téve az egymástól való tanulást és egymás erősítését. A jövőben a tagsággal bíró egyetemek hallgatói online nemzetközi fenntarthatósági kurzuson is részt vehetnek „A fenntartható fejlődés céljainak globális gyakorlatai” témakörében.

Az egyetemek fontos szerepet játszanak a globális fenntarthatósági kihívások kezelésében és a megoldásokhoz való hozzájárulásban. Változó világunk a felsőoktatást és a kutatást is komoly feladatok elé állítja. Az UI GMWURN hálózat a folyamatos párbeszéd fenntartása mellett három fő tematikus prioritás mentén irányoz elő feladatokat a társult, fenntarthatóságért elkötelezett egyetemeinek a globális társadalmi erőfeszítések előre mozdítása érdekében:

  • A globális felsőoktatás és a fenntarthatósági kutatás formálása: a hálózat egyetemei együtt alakíthatják a felsőoktatási és kutatási politikát a fenntarthatósági kérdésekben, amelyek jelentős hatással vannak a világra.
  • Globális fenntarthatóság vezető szakembereinek megteremtése: a hálózat egyetemei együttműködnek annak érdekében, hogy fejlesszék oktatóik, kutatóik, adminisztratív munkatársaik és hallgatóik globális, fenntarthatósággal kapcsolatos vezetői kompetenciáit.
  • Partnerség a fenntarthatósági kihívások megoldásában: a hálózat egyetemei együttműködnek a kormányzati és üzleti partnerekkel, nemzetközi szervezetekkel és közösségi vezetőkkel a regionális és globális fenntarthatósági kihívások megoldásában.

Az „UI GreenMetric World University Rankings Network”, mint vezető hálózat készen áll a globális vezetői szerep betöltésére a felsőoktatás, kutatás és intézkedések fenntarthatósági rendszerében.

(Összeállította: Prof. dr. Lakatos Ferenc, dr. Polgár András, UI GreenMetric World University Rankings Network, URL: http://greenmetric.ui.ac.id/network/remarks nyomán).

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek