Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

SOPRONI EGYETEM TOP HELYEZÉSEI A NEMZETKÖZI SZAKRANGSOROKBAN 2023-BAN IS!

SOPRONI EGYETEM TOP HELYEZÉSEI A NEMZETKÖZI SZAKRANGSOROKBAN 2023-BAN IS!

Kihirdették a Round University Rankings (RUR) független szervezet 2023. évi tematikus rangsorait. A RUR 2023 szakrangsorok a bölcsészettudományok, élettudományok, orvostudományok, természettudományok és műszaki tudományok területén vizsgálják a felsőoktatási intézményeket. A világrangsor idén összesen 1081 egyetemet mért fel.

Az értékelés alapja 20 mutató, melyek a világrangsor esetében is használatosak, ezek 4 fő kulcsterületre bonthatók, így az egyes szakrangsorokon belül árnyaltabb képet kaphatunk az egyetemek különféle – oktatás (40%), kutatás (40%), nemzetköziség (10%), pénzügyi fenntarthatóság (10%) – dimenziókban mutatott teljesítményéről és helyezéseiről is. A Soproni Egyetem vonatkozásában előbbiek közül kiemelendő a nemzetköziség dimenzióban a „társszerzőség nemzetközi tudományos publikációkban” indikátor, ahol a műszaki tudományok és élettudományok területén világ szintű 4. helyezést ért el! A Soproni Egyetem „online láthatósága” a világ TOP20%-ba pozícionálja. A „hallgató-oktató létszám aránya” esetében is kiemelkedő az eredmény, műszaki tudományok területén világ 27., míg bölcsészettudományok terén világ 32., ami a hallgatóbarát légkört és a hallgatókra fordított nagy figyelmet igazolja.

A Soproni Egyetem (SOE) több RUR 2023 szakrangsorban is előkelő helyen jelenik meg. SOE hazai szinten a 6. legjobb egyetem az élet- és bölcsészettudományok szakrangsorában. A műszaki és természettudományok esetén a 7. legjobb, míg társadalomtudományok körében a 9. legjobb felsőoktatási intézményként jelenik meg. SOE az oktatás kulcsterületen érte el a legmagasabb pontszámokat. Oktatás dimenzióban 3. az élettudományok (világ TOP 40%), 4. a műszaki tudományok (világ TOP 60%), 6. helyezett a természet- és bölcsészettudományok (világ TOP 60%) és 9. a társadalomtudományok esetén. Kutatás dimenzióban 6. a bölcsészettudományokban, míg nemzetköziség dimenzióban 5. a műszaki,  élet- és társadalomtudományok vonatkozásában (világ TOP 50-60%). Pénzügyi fenntarthatóság kulcsterületen 2. a műszaki és bölcsészettudományok (világ TOP 40%) és 4. az élettudományok (világ TOP 50%) viszonylatában.

SOE világ szinten – a szakrangsorokon belül értelmezett teljesítményt tekintve – a legjobb eredményt a bölcsészettudományok (világ 593.), majd az élettudományok (világ 657.), ezután a természettudományok (világ 758.), ezt követően a műszaki tudományok (világ 855.) továbbá a társadalomtudományok (világ 970.) listákon érte el.

Soproni Egyetem teljesítménye a tudományterületeken, dimenziókon belüli helyezések mellett az egyes specifikus indikátorok vonatkozásában is kimagasló.

Fontosabb linkek:

RUR 2023 Bölcsészettudományok szakrangsora: https://roundranking.com/ranking/subject-rankings.html#world-humanities-2023

RUR 2023 Élettudományok szakrangsora: https://roundranking.com/ranking/subject-rankings.html#world-life-2023  

RUR 2023 Természettudományok szakrangsora: https://roundranking.com/ranking/subject-rankings.html#world-natural-2023  

RUR 2023 Társadalomtudományok szakrangsora: https://roundranking.com/ranking/subject-rankings.html#world-social-2023

RUR 2023 Műszaki tudományok szakrangsora: https://roundranking.com/ranking/subject-rankings.html#world-technical-2023

 

Cikk nyomtatása E-mail