Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Soproni Egyetem Zöld Iroda Programja

Részvételi felhívás a Soproni Egyetem Zöld Iroda minősítésre

A program célja

A Soproni Egyetem Zöld Iroda Program célja, hogy az egyetem dolgozói tudatosabbá váljanak az „irodai hétköznapjaikban” és adott esetben egyre érzékenyebben odafigyeljenek a közvetlen környezetükre a munkahelyükön is. Azok az önkéntes résztvevők (megj.: a több személyes irodák esetében egy kapcsolattartó által kérjük a kitöltést a helyiségre nézve), akik kitöltik az önértékelési űrlapot és bemutatják, hogy befolyásukhoz és lehetőségeikhez mérten a leginkább megfelelnek a Zöld Iroda Program elvárásainak, megkapják az adott helyiségre a Soproni Egyetem Zöld Iroda minősítést. A beérkezett részvételi önértékeléseket kiértékeljük és rangsoroljuk, majd iroda kategóriánként (létszám szerint) az első három-három helyezettet további ajándékokkal jutalmazzuk.

Az irodák legismertebb, vagy sok esetben egyetlen ismert környezeti hatása azok papírfogyasztása. Az általános vélekedés szerint egy irodában dolgozó ember azzal tehet legtöbbet a környezet védelme érdekében, ha csökkenti a papírfelhasználást. Azonban számos más környezeti hatása is van az irodai tevékenységeknek, amelyek jóval jelentősebbek. Az iroda környezeti hatásainak érzékeltetésére egy érdekes példa, hogy egy számítógépből és monitorból álló munkaállomás (ha bekapcsolva hagyjuk éjszakára) évente 1 tonna szén-dioxid kibocsátásért felelős[1], miközben Magyarország szén-dioxid kibocsátása 2022-ben 44,35 millió tonna[2] volt.

 

A programban résztvevők köre

A programban mindenki részt vehet, aki a Soproni Egyetem valamely kampuszán dolgozik akár rész-, akár teljes munkaidőben. Az irodák között különböző kategóriákban lehetséges indulni (létszám szerint).

 

A programra való jelentkezés módja

A programban való részvételhez az alább linken található Microsoft Forms űrlapot kell kitölteni 2024. szeptember 16-ig: https://forms.office.com/e/tUX9J0Dk1m

 

A programban való részvétel folyamata (a fenntartható irodai működést leíró jó gyakorlatok alapján)

  1.  Jelentkezz a program felületen!
  2. Végezd el a rövid Környezeti időjárás jelentést! [1]
  3. Készítsd el az Önértékelést az űrlapon található állítások alapján! [1]
  4. Készítsd fotódokumentációt!
  5. Fogalmazd meg fejlesztési célkitűzéseidet és oszd meg velünk!

 

A programmal kapcsolatos fontos határidők:

  •  Jelentkezés határideje: 2024. szeptember 16.
  • Kiértékelés időszaka: 2024. szeptember 17-30.
  • Eredményhirdetés: 2024. október 4.

 

A Soproni Egyetem Zöld Iroda Program minősítési folyamata

A részvételi időszak után az önértékelés pontszámai alapján lehetséges a Soproni Egyetem Zöld Iroda minősítés megszerzése a meghatározott minimális pontszámok elérése alapján. A legmagasabb pontszámokat elérő irodákat személyesen keressük fel helyszíni látogatás céljából, majd iroda kategóriánként (létszám szerint) az első három-három helyezettet különdíjban részesítjük.

 

További információ itt kérhető: polgar.andras@uni-sopron.hu

 

Hivatkozások:

[1] Antal O., Vadovics E. (2005): Zöld iroda kézikönyv, Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület, Budapest

[2] https://ourworldindata.org/grapher/annual-co2-emissions-per-country?tab=chart&country=~HUN

Cikk nyomtatása E-mail