Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A Soproni Egyetem épületgépészeti rendszereinek biomassza hőtermelés alapú ellátásának kiépítése

KEHOP-5.2.2-16-2023-00168

„A Soproni Egyetem épületgépészeti rendszereinek biomaszsza hőtermelés alapú ellátásának kiépítése” című projektje a megvalósulást követően sikeresen zárult. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében 2 265 696 638 forint európai uniós támogatásból valósult meg. A projekt futamideje 2023. augusztus 11 – 2023. november 30-ig tartott.

Az energetikai fejlesztés eredményeként 3 új hőközpont került kialakításra:

- a Bajcsy-Zsilinszky utcai fő kampusz területén,

- a Baross úti VUK és LUK kollégiumoknál és

- a Benedek Elek Pedagógiai Kar területén.

A 3 telephelyen 1 db 2 000 kW és 1-1 db 850 kW teljesítményű kazán került beépítésre.

A három hőközpont 22 épület fűtését látja el összesen 56 726,4 m2 fűtött alapterületen.

Tüzelőanyagmozgatást mindhárom helyszín esetében hidraulikus működtetésű tüzelőanyag mozgatótolópadló végzi szállítócsigás kihordóval. A betöltés az éklétrás mozgató hátuljára

történik billenőplatós teherszállító járműről.

A projekt megvalósításával összesen 3 700 kW mértékű további kapacitás került beépítésre, amely megújuló energia előállítására alkalmas.

A beruházásnak köszönhetően a Soproni Egyetem az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 1 675,85 tonna CO2 egyenértékkel csökkenti évente, amivel első hazai egyetemként a klímapozitív szervezeti működést éri el.

A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség várható értéke 15 861,67 GJ/év.

A középületek éves elsődleges energia-fogyasztásának csökkenése

pedig 4 406 020 kWh/év.

 

I. HŐKÖZPONT:

Bajcsy-Zsilinszky utcai fő kampusz (botanikus kert), kollégiumok és a GT épület

A hőközpont 17 épületet, összesen 36 927,25 m2 fűtött alapterületen lát el a fűtéshez és használati melegvíz készítéshez szükséges hőenergiával.

A kazántelepben 1 db automata faapríték 2 000 kW teljesítményű kazánt helyeztünk el, a hozzá tartozó éklétrás tárolókkal és az ahhoz tartozó adagoló szerkezettel, mely biztosítja a kazán folyamatos üzemét.

Az éklétrás tárolók méretezést úgy végeztük, hogy kazánt méretezési állapotban egy hétig biztonsággal képes legyen ellátni tüzelőanyaggal. A tároló oldalról billenő platós teherautóval tölthető.

A rendszer folyamatos üzeméhez szükségszerűen 12 db 1 000 literes tároló áll rendelkezésünkre.

A biomassza kazán képes a meglévő rendszer teljes kiváltására.

II. HŐKÖZPONT:

Benedek Elek Pedagógiai Kar és Aranykapu Tagóvoda

A hőközpont látja el a Benedek Elek Pedagógiai Kar épületét, a hozzá tartozó Bezerédj Amália Kollégiumot, valamint az Aranykapu Tagóvodát, összesen 10 051,35 m2 fűtött alapterületen.

A hőtermelő rendszer úgy került kialakításra, hogy a biomassza kazán önállóan is képes legyen ellátni a meglévő fűtési rendszert.

A telephely 1 db 850 kW teljesítményű faapríték kazánt kapott, melynek puffer-rendszere az alagsori hőközpontban helyezkedik el.

Az épületegyüttes hőigényeit korábban ellátó 4 db WOLF MGK-250 kondenzációs kaszkád kazán rendszert rásegítő rendszernek tartjuk meg. A kazános rendszer egy pufferen keresztül csatlakozik a biomasszás rendszerhez, így biztosítva minden esetleges üzemállapotban a folyamatos hőellátást.

III. HŐKÖZPONT:

Soproni Egyetem Baross úti VUK és LUK kollégiumok

A meglévő kollégium hőközpontjaiban jelenleg üzemelő távhő ellátás mellé, biomasszával üzemelő kazántelepek kerültek kialakításra, és a két kollégiumrész hőközpontjában azt jól automatizálható módon beléptettük a hőtermelésbe, lehetőség szerint teljesen kiváltva a fosszilis alapú hőenergia termelést.

A hőközpont 9 747,8 m2 fűtött alapterületet lát el összesen a két kollégiumrészben.

A kazántelepet, az építész szakági tervezőkkel egyeztetve a LUK épület végfala mellett, jól megközelíthető helyre helyeztük el. A teljes kazántelepet a tároló résszel és a kazánokkal is egy kültéri építményben találhatók, amely a LUK kollégium oldalfalához van építve.

A kazántelepben 1 db 850 kW teljesítményű faapríték kazánt helyeztünk el, a hozzá tartozó éklétrás tárolóval és adagoló szerkezettel.

A projektről bővebb információt a http://projektek.uni-sopron.hu/kehop-5-2-2-16-2023-00168/ oldalon olvashatnak. Soproni Egyetem, 9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky utca 4.

 

 

Cikk nyomtatása E-mail