Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

13. FELLÉPÉS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS ELLEN

13.jpg

"Take urgent action to combat climate change and its impacts by regulating emissions and promoting developments in renewable energy" / "Sürgős intézkedések meghozatala az éghajlatváltozás és annak hatásai elleni küzdelem érdekében az emisszió szabályozásával és a megújuló energiaforrások fejlesztésének előmozdításával"

Az SDG 13 az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének azon kötelezettségvállalását kívánja megvalósítani, hogy az évszázad közepére klímasemleges világot teremtsen, a globális felmelegedést jóval 2°C alatt - 1,5°C-os céllal - korlátozza az iparosodás előtti időkhöz képest. Célja továbbá, hogy megerősítse az országok ellenálló- és alkalmazkodóképességét az éghajlattal összefüggő természeti veszélyekkel és az ebből eredő katasztrófákkal szemben, különös tekintettel a legkevésbé fejlett országok támogatására.


Forrás:

A Soproni Egyetem vonatkozásában az SDG-hez kapcsolódó tantárgyak arányát mutatja az alábbi ábra:

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Kapcsolódó hírek

Csapadékos nyárelő? Ideje hozzászoknunk

Csapadékos nyárelő? Ideje hozzászoknunk

Már megint esik! – joggal hangzik el a mondat ezekben a napokban ország- és Európa szerte. Több hullámban is érkeztek nedves légtömegek hazánk fölé, amelynek hatására az áztató esők mellett hirtelen lezúduló, nagy csapadékot adó záporok, zivatarok is előfordultak, több helyen károkozó jég is esett.

A SOPRONI EGYETEM BOTANIKUS KERTJÉNEK GOMBAVILÁGA

A SOPRONI EGYETEM BOTANIKUS KERTJÉNEK GOMBAVILÁGA

Tíz veszélyeztetett és két védett gombafaj is él a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében. Olyan különlegességekkel találkozhat itt az éles szemű megfigyelő, mint a vörös rovarrontógomba vagy a kutyaszömörcsög. A védett növénygyűjteményben gombát szedni nem szabad, de lehetőség nyílik megfigyelni titokzatos világukat. Az egyetem szakemberei már negyed évszázada viszgálják a Botanikus kert gombáit.