Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

15. SZÁRAZFÖLDI ÖKOSZISZTÉMÁK VÉDELME

15.jpg

"Protect, restore and promote sustainable use of terrestrial ecosystems, sustainably manage forests, combat desertification, and halt and reverse land degradation and halt biodiversity loss" / "A szárazföldi ökoszisztémák védelme, helyreállítása és fenntartható használatának előmozdítása, az erdők fenntartható kezelése, az elsivatagosodás elleni küzdelem, a talajromlás megállítása és visszafordítása, valamint a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása."

Az SDG 15 célja a szárazföldi, szárazföldi-vízi és hegyvidéki ökoszisztémák védelme, helyreállítása és fenntartható használatának előmozdítása. Ez magában foglalja az erdők fenntartható kezelésére és az erdőirtás megállítására, az elsivatagosodás elleni küzdelemre, a talajromlás helyreállítására, a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására és a veszélyeztetett fajok védelmére irányuló erőfeszítéseket.


Forrás:

A Soproni Egyetem vonatkozásában az SDG-hez kapcsolódó tantárgyak arányát mutatja az alábbi ábra:

Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek

Kapcsolódó hírek

Csapadékos nyárelő? Ideje hozzászoknunk

Csapadékos nyárelő? Ideje hozzászoknunk

Már megint esik! – joggal hangzik el a mondat ezekben a napokban ország- és Európa szerte. Több hullámban is érkeztek nedves légtömegek hazánk fölé, amelynek hatására az áztató esők mellett hirtelen lezúduló, nagy csapadékot adó záporok, zivatarok is előfordultak, több helyen károkozó jég is esett.

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének gombavilága

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének gombavilága

A változatos növényvilágnak és a Botanikus Kertben történő munkálatoknak köszönhetően változatos gombavilág alakulhatott ki. A kert gombavilágának monitorozása 1998 óta történik, melynek folyományaként 2015-ig 171 gombafajt sikerült azonosítani. Ez a szám évente néhány fajjal azóta is emelkedik. A talált fajok 33%-a gyökérkapcsolt (mikorrhizás), 5%-a parazita, 22%-a faanyagon növő lebontó, 40% talajon vagy növényi anyagokon növő lebontó gomba. Vizsgálataink alapján a Botanikus Kert gombavilága részben a Soproni hegyvidék, részben a Dudlesz erdő gombavilágával fed át, mintegy átmenetet képezve. Ugyanakkor több olyan faj is akadt, melyet Sopron környékén itt találtak először. Két védett faj, az olaszgomba és a csoportos csiperke is előkerült a kertből. Ezen túl tíz veszélyeztett fajt és számos magyarországi vöröslistás gombafajt sikerült azonosítani.