Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

A RANGSOROLÁS BEMUTATÁSA ÉVENKÉNT

2023 - ÚJRA ARANY fokozatban és HAZAI TOP 3-ban a Soproni Egyetem a MÉRTÉKADÓ FENNTARTHATÓSÁGI VILÁGRANGSORBAN

A Soproni Egyetem az UI GreenMetric mérvadó környezetvédelmi és fenntarthatósági világrangsorban 2023-ban a hazai 3. és világ 130. legzöldebb egyetemként került fel, 76 hellyel megjavítva tavalyi eredményét, ami egyedülálló a hazai résztvevő intézmények között.

Idén is arany fokozatot ért el és 8200 ponttal (Gold cluster: 7501-10000 pont) a globális TOP 10% határához jutott, a több mint 86 országot és 1183 intézményt számláló nemzetközi rangsorban.

A Soproni Egyetem 2023-as rangsor értékelési ciklusában is bizonyította, hogy méltó képviselője a Zöld Egyetem címnek, melynek filozófiája mélyen gyökerezik az intézmény múltjában és napjainkban is meghatározó módon átszövi az oktatási, kutatási, szolgáltatási és harmadik missziós tevékenységeket.

A 2023-as UI GreenMetric felmérés fókuszában a fenntartható egyetemek innovációinak, hatásainak és jövőbeli irányainak vizsgálata állt az UI GreenMetric indikátorok és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai (SDG-k) alapján.

A Soproni Egyetem 12 hazai résztvevő egyetem között összesítésben érte el a 3. helyet. A kulcsterületek vonatkozásában a „Közlekedés” és „Vízgazdálkodás” értékelési dimenzióban hazai 1. helyre került, hazai 2. helyezett az „Energia és klímaváltozás” területen, valamint megerősítette pozícióját a hazai 3. helyezéssel a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és Kutatás” kulcsterületen, ill. hazai 4. helyezett a „Hulladékgazdálkodás” teljesítmény dimenzióban („Elhelyezkedés és infrastruktúra” esetén hazai 5.).

A Soproni Egyetem 2023-ban már bekerült az európai TOP 50-es listába is (2023-ban európai 47. helyezett).

Az Universitas Indonesia (UI) által kidolgozott GreenMetric Zöld Egyetemi Világrangsorolást 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére. Mára minden kontinensen elismertté vált, napjainkra több mint 86 országban, 1183 résztvevővel. Az idei ranglista világelsője a holland „Wageningen University & Research”, a második helyezett brit „Nottingham Trent University”, a harmadik helyezett az „Umwelt-campus Birkenfeld”.

A több mint 80 indikátort átfogó idei felmérésben még hangsúlyossabbá vált a hulladékáramok monitorozása a keletkezett és kezelt szelektív hulladékfrakciók, zöld hulladék, veszélyes hulladék mennyiségek vonatkozásában, valamint a fenntarthatósági jelentéstétel tekintetében. Elemzéseket kellett végeznünk az intézmény zöldfelületei, beépített és nyitott terei, energiatakarékos eszközei, épületállománya, megújuló energiaforrásai, energiafelhasználása, üvegházhatású gázok kibocsátása, a karbonlábnyom csökkentésére tett intézkedései, hulladékkezelési és újrahasznosítási elvei, szelektív hulladékgyűjtése, vízvédelmi programja, zéró emissziós járművekkel kapcsolatos sajátosságai, fenntarthatósággal kapcsolatos kurzusai, öntevékeny hallgatói szervezetei és tudományos publikációi tekintetében.

A Soproni Egyetem kimagasló többletpontszámait a „Hulladékgazdálkodás” és a „Közlekedés” részterületeken érte el, köszönhetően a célirányos fejlesztéseknek. Fejlesztendő fókuszterületeink többek között a régi épületállomány zöld irányelvek szerinti korszerűsítése.

A Soproni Egyetem, mint világszintű 130. helyezett idén további 76 helyet javított, a hazai 12 indulóból a magyar 3. helyezését megerősítette. Hazai egyetemek közül a világrangsorban 23. a Pécsi Tudományegyetem, 77. a Szegedi Tudományegyetem, 340. a Debreceni Egyetem, 348. a Semmelweis Egyetem, 368. az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, 583. a Pannon Egyetem, 750. a Budapesti Corvinus Egyetem, 785. a Budapesti Üzleti Főiskola, 870. az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, 1099. a Miskolci Egyetem és 1161. a Nyíregyházi Egyetem.

A világrangsorban való elhelyezkedés nagyban függ a résztvevők aktuális számától és teljesítményétől, ezért a fejlődés megállapítására érdemes az összpontszámok idősoros értékelését áttekinteni, illetve az egyes részterületek pontszámait önállóan vizsgálni. A Soproni Egyetem - a 2020-as bázisévhez képest - az UI GreenMetric felmérésben a 2023-as ciklusra nézve mind a 6 fő teljesítmény dimenzióban további fejlődést tudott felmutatni:

 • Legjobbak a „Közlekedés” részterületen lettünk, ahol jelentős javulást értünk el (1700 pont, teljesítmény: 94,44%, javulás: +50,00%), hazai 1. helyet jelenti.
 • Szintén legjobb teljesítmény dimenziónk az Oktatás és kutatás” (teljesítmény: 93,06%, javulás: +30,56%), ahol az elért pontszám (1675 pont) tekintetében hazai szinten a 3. helyre kerültünk.
 • Ezt követi a „Vízgazdálkodás” (900 pont, teljesítmény: 90,00%, javulás: +55,00%) terület, ahol hazai egyetemek körében az 1. helyen helyezkedünk el.
 • Az „Energiafelhasználás és klímaváltozás” részterületen is jelentős javulást értünk el (1565 pont, teljesítmény: 74,52%, javulás: +40,00%) ahol hazai egyetemek körében a 2. helyre kerültünk.
 • A „Hulladékgazdálkodás” értékelési részterületen szerzett 1425 pont (teljesítmény: 79,17%, javulás: +33,34%) a hazai 4. helyet jelenti számunkra.
 • A Soproni Egyetem Botanikus Kertje és Arborétumai változatlanul magas pontszámot adnak az „Elhelyezkedés és infrastruktúra” dimenzióban (935 pont, teljesítmény: 62,33%, javulás: +12,33%).

A 2023-as felmérésben szerzett 8200 pontos végeredmény a teljes értékelési rendszerben 82%-os elért teljesítményt jelent a Soproni Egyetem esetében. A 2020-as bázisévhez képest ez 36,25%-os javulást tesz ki, ami a 2020-as helyezés 460 hellyel való megjavítását jelenti.

Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora elmondta: „A fejlesztéseink célja az energia- és környezettudatos, innováció orientált, gazdálkodásában takarékos, hatékony és fenntartható egyetem kialakítása. Ezzel nem csak az intézmények számára oly fontos nemzetközi fenntarthatósági rangsorokban lehet a legkiválóbbak közé tartozni, hanem az intézmény gazdálkodása válik fenntarthatóvá, gazdasági- és energiaválság rezílienciája erősödik, kitettsége csökken, végezetül értékesítési potenciálja erősödik. A Soproni Egyetem az ökotechnológia Közép-európai innovációs központjává kíván válni, mint a világ egyik legfenntarthatóbb egyeteme." 

Az UI GreenMetric felmérés a Soproni Egyetem négy karának és tudományos intézetének egységes és közös erőfeszítéseit tükrözi a „Zöld Egyetem” koncepció mentén, melyet honlap formájában is bemutatunk: https://greenuniversity.uni-sopron.hu/kezdolap

Az UI GreenMetric honlapja: http://greenmetric.ui.ac.id/

Az UI GreenMetric 2023 világrangsor elérhetősége: https://greenmetric.ui.ac.id/rankings/overall-rankings-2023

gm04.jpg

2022 - ARANY fokozatban és HAZAI TOP 3-ban a Soproni Egyetem a legfenntarthatóbb egyetemek világranglistáján

A Soproni Egyetem 2022-ben hazai 3. legzöldebb egyetemként került az UI GreenMetric - a komoly elismertséggel bíró környezetvédelmi és fenntarthatósági fókuszú - világranglistára.

Az elért 7575 ponttal idén első alkalommal világ szinten arany fokozatban kvalifikálta magát (Gold cluster: 7501-10000 pont), globális 206. helyezettként (TOP 20%), a 85 országot és 1050 intézményt számláló nemzetközi rangsorban.

A Soproni Egyetem csupán három értékelési ciklust követően került 2022-ben a legmagasabb minősítési kategóriába, mely a Zöld Egyetem filozófia gyakorlatban való hatékony megvalósításának és a fenntarthatósággal kapcsolatos célirányos fejlesztéseinek köszönhető.

Hazai szinten 11 résztvevő egyetem közül jutott a dobogóra, az előkelő 3. helyre, az összesített eredmények szerint. Az egyes értékelési területeket figyelembe véve a Soproni Egyetem előrelépett az „Energia és klímaváltozás” kulcsterületen, ahol hazai 2. helyre került, valamint megtartotta és megerősítette 2. helyezését a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás” és „Vízgazdálkodás” teljesítmény dimenziókban.

A Soproni Egyetem 2021-ben már bekerült az európai TOP 100-as listába is, ahol idén szintén további előrelépést ért el (2022-ben európai 61. helyezett).

Az Universitas Indonesia (UI) által kidolgozott GreenMetric Zöld Egyetemi Világrangsorolást 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére. Az akkor, a világ 35 országának 95 egyetemével induló kezdeményezés ma már minden kontinensen elismertté vált, napjainkra 85 országban, 1050 résztvevővel. Népszerűsége töretlen a felsőoktatási intézmények körében, olyan szervezetekkel, mint az idei ranglista világelsője a holland „Wageningen University & Research”, a második helyezett brit „Nottingham Trent University” vagy mint a harmadik helyezett „University of Nottingham”.

A 2022-es UI GreenMetric felmérés különösen nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatósággal kapcsolatos közösségi tevékenységek felmérésére, az egyetemek fenntartható működtetésének pandémia utáni átalakulására és helyreállítására.

A tavalyi felmérési eredményünkhez képest 2022-ben is fejlődést tudtunk elérni. 82 indikátor mentén kellett adatot szolgáltatnunk és alátámasztó dokumentumokat csatolnunk. Idén több, klímaváltozással, a „Zöld Egyetem” közösségi szerepével, vízszennyezés monitoringgal kapcsolatos új indikátor is bekerült a rendszerbe. Elemzéseket kellett végeznünk az intézmény zöldfelületei, beépített és nyitott terei, energiatakarékos eszközei, épületállománya, megújuló energiaforrásai, energiafelhasználása, üvegházhatású gázok kibocsátása, ennek csökkentésére tett intézkedései, hulladékkezelési és újrahasznosítási elvei, szelektív hulladékgyűjtése, vízvédelmi programja, zéró emissziós járművekkel kapcsolatos sajátosságai, fenntarthatósággal kapcsolatos kurzusai, öntevékeny hallgatói szervezetei és tudományos publikációi tekintetében.

Nagymúltú intézményünk kimagasló pontszámot ért el a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás”, „Energia és klímaváltozás”, „Vízgazdálkodás”, és az „Elhelyezkedés és infrastruktúra”, valamint a „Közlekedés” értékelési területeken, köszönhetően a fenntarthatóság témájához kapcsolódó nagyszámú kurzusunknak és tudományos kutatásainknak, élővilág-, vízvédelmi és génmegőrzési programjainknak, valamint az egyetem csodálatos zöld környezeti adottságainak. Fejlesztendő fókuszterületeink többek között a régi épületállomány zöld irányelvek szerinti korszerűsítése, a hulladékgazdálkodás még hatékonyabbá tétele.

A Soproni Egyetem, mint világszintű 206. helyezett idén további 76 helyet javított, a hazai 11 indulóból a magyar 3. helyezéssel további 2 helyet javított a 2021. évhez képest. Hazai egyetemek közül a világrangsorban 21. a Pécsi Tudományegyetem, 73. a Szegedi Tudományegyetem, 229. az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, 266. a Debreceni Egyetem, 398. a Semmelweis Egyetem, 519. a Pannon Egyetem, 541. a Budapesti Üzleti Főiskola, 577. a Budapesti Corvinus Egyetem, 761. a Miskolci Egyetem és 863. a Budapesti Metropolitan Egyetem.

A világrangsorban való elhelyezkedés nagyban függ a résztvevők aktuális számától és teljesítményétől, ezért a fejlődés megállapítására érdemes az összpontszámok idősoros értékelését áttekinteni, illetve az egyes részterületek pontszámait önállóan vizsgálni. A Soproni Egyetem - a 2020-as bázisévhez képest - az UI GreenMetric felmérésben a 2022-es ciklusra nézve mind a 6 fő teljesítmény dimenzióban további fejlődést tudott felmutatni:

 • legjobbak az Oktatás és kutatás” (teljesítmény: 88,89%, javulás: +26,39%) területén lettünk, ahol az elért pontszám (1600 pont) tekintetében hazai szinten a 2. helyre kerültünk.
 • Ezt követi a „Vízgazdálkodás” (850 pont, teljesítmény: 85,00%, javulás: +50,00%) terület, ahol hazai egyetemek körében a 2. helyen helyezkedünk el.
 • Az „Energiafelhasználás és klímaváltozás” részterületen jelentős javulást értünk el (1490 pont, teljesítmény: 70,95%, javulás: +36,43%) ahol hazai egyetemek körében a 2. helyre kerültünk.
 • A Soproni Egyetem Botanikus Kertje és Arborétumai magas pontszámot adnak az „Elhelyezkedés és infrastruktúra” dimenzióban (935 pont, teljesítmény: 62,33%, javulás: +12,33%).
 • Az „Közlekedés” részterületen szintén jelentős javulást értünk el (1500 pont, teljesítmény: 83,33%, javulás: +38,89%).
 • A „Hulladékgazdálkodás” értékelési részterületen szerzett 1200 pont (teljesítmény: 66,67%, javulás: +20,84%) a hazai középmezőnyt jelenti számunkra.

A 2022-es felmérésben szerzett 7575 pontos végeredmény a teljes értékelési rendszerben 75,75%-os elért teljesítményt jelent a Soproni Egyetem esetében. A 2020-as bázisévhez képest ez 30,00%-os javulást tesz ki, ami a 2020-as helyezés 384 hellyel való megjavítását jelenti.

Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora elmondta: „A következő években az intézményfejlesztési terveink megvalósítása során számos olyan jelentős beruházás lesz várható, amelyek kihatással lesznek a fenntarthatósági programjaink kedvező alakulására is. Ám a helyezésnél is fontosabb, hogy az Egyetem betöltse azt a szerepet, mely az itt képzett hallgatókon és a kutatásokon keresztül hárul rá a fenntarthatóság elveinek terjesztése, valamint a fenntarthatóság érdekében alkalmazott megoldások kimunkálása tekintetében. Kiemelt jelentőséggel bír ez azért is, mert ezen feladat eredményes megvalósításából származó előnyök nem csak a Soproni Egyetem, hanem a város, a térség és az egész ország javára is szolgálnak." 

Az UI GreenMetric felmérés a Soproni Egyetem négy karának és tudományos intézetének egységes és közös erőfeszítéseit tükrözi a „Zöld Egyetem” koncepció mentén, melyet honlap formájában is bemutatunk: http://greenuniversity.uni-sopron.hu/kezdolap

Az UI GreenMetric honlapja: http://greenmetric.ui.ac.id/

Az UI GreenMetric 2022 világrangsor elérhetősége: https://greenmetric.ui.ac.id/rankings/overall-rankings-2022

A cikk dr. Polgár András, az Erdőmérnöki Kar egyetemi docensének összeállítása alapján készült.

 

2021 - EZÜST FOKOZATBAN A SOPRONI EGYETEM A LEGZÖLDEBB EGYETEMEK VILÁGRANGLISTÁJÁN

Kihirdették az UI GreenMetric Világrangsor idei eredményeit, ahol a Soproni Egyetem jelentős fejlődést ért el a tavalyi évhez képest, a legzöldebb egyetemeket tömörítő nemzetközi felmérésben. Az intézmény 2021-ben immár másodjára indult a megmérettetésben, ahol 80 ország 956 résztvevője közül az előkelő 282. helyet szerezte meg. A Soproni Egyetem az elért 6800 ponttal az ezüst fokozatban minősített egyetemek között kvalifikálta magát (Silver cluster: 5001-7500 pont), erős fokozatváltást felmutatva. A Soproni Egyetem világ szinten a TOP 30%-ban található, a 11 hazai egyetem között is erős helyezést tudhat magáénak. A nemzeti rangsorolásban a 3. legjobb magyar intézmény a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás” részterületen és a 2. legjobb magyar intézmény a „Vízgazdálkodás” értékelési kategóriában. A Soproni Egyetem 2021-ben bekerült az európai TOP 100-as listába is, a kontinens 88. helyezettjeként.

Az Universitas Indonesia (UI) által kidolgozott GreenMetric Zöld Egyetemi Világrangsorolást 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére. Az akkor, a világ 35 országának 95 egyetemével induló kezdeményezés ma már minden kontinensen elismertté vált, napjainkra csaknem 1000 résztvevővel. Egyre népszerűbb a felsőoktatási intézmények körében, olyan szervezetekkel, mint a ranglista világelsője a holland „Wageningen University & Research”, a második helyezett brit „University of Nottingham” vagy mint a harmadik helyezett holland „University of Groningen”.

A felmérés idén különösen nagy hangsúlyt fektetett az egyetemek fenntarthatósági programjai megvalósulásának vizsgálatára, amihez a támpontot az UI GreenMetric indikátorok az ENSZ Agenda 2030 – Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) adták.  A felsőoktatási intézményeknek mindeközben meg kellett küzdeniük a COVID-19 világjárvány kihívásaival is, melynek gyakorlata szintén az értékelés részét képezte.

Soproni Egyetem múltjából adódóan, szellemiségében mindig is magáénak tudta a „Zöld Egyetem” koncepciót, melynek megvalósítása intézményi szinten összetett feladat. Az UI GreenMetric mutatókon keresztül a „zöld teljesítmény” objektíven mérhetővé válik, ami kiváló alapját jelenti a fenntarthatósággal kapcsolatos célirányos fejlesztéseknek és az évről évre való előrehaladás értékelésének.

A tavalyi felmérési eredményünkhez képest 2021-ben jelentős javulást vártunk, mivel számos területen (intézményi, strukturális, műszaki) pozitív változások történtek, illetve több mutatót illetően részletes fejlesztéseket végeztünk a kategóriaugrások érdekében. 82 indikátor mentén kellett adatot szolgáltatnunk és alátámasztó dokumentumokat csatolnunk. Idén több, COVID-19 pandémia kezelésével és a „Zöld Egyetem” közösségi szerepével kapcsolatos új indikátor is bekerült a rendszerbe. Elemzéseket kellett végeznünk az intézmény zöldfelületei, beépített és nyitott terei, energiatakarékos eszközei, épületállománya, megújuló energiaforrásai, energiafelhasználása, üvegházhatású gázok kibocsátása, ennek csökkentésére tett intézkedései, hulladékkezelési és újrahasznosítási elvei, szelektív hulladékgyűjtése, vízvédelmi programja, zéró emissziós járművekkel kapcsolatos sajátosságai, fenntarthatósággal kapcsolatos kurzusai, öntevékeny hallgatói szervezetei és tudományos publikációi tekintetében.

A felmérés rámutatott az erősségekre és a tovább fejlesztendő területekre, melyek az egyetem környezeti kiválósága irányába vezetnek tovább. Nagymúltú intézményünk kimagasló pontszámot ért el a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás”, „Vízgazdálkodás”, valamint az „Elhelyezkedés és infrastruktúra” értékelési területeken, köszönhetően a fenntarthatóság témájához kapcsolódó nagyszámú kurzusunknak és tudományos kutatásainknak, élővilág-, vízvédelmi és génmegőrzési programjainknak, valamint az egyetem csodálatos zöld környezeti adottságainak. Fejlesztendő fókuszterületeink többek között a régi épületállomány zöld irányelvek szerinti korszerűsítése, a hulladékgazdálkodás még hatékonyabbá tétele.

A Soproni Egyetem, mint világszintű 282. helyezett, 2021-ben a hazai 11 indulóból a magyar 5. helyet hozta. Hazai egyetemek közül a világrangsorban 42. a Pécsi Tudományegyetem, 85. a Szegedi Tudományegyetem, 206. a Debreceni Egyetem, 238. az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, 476. a Semmelweis Egyetem, 548. a Budapesti Üzleti Főiskola, 610. a Pannon Egyetem, 755. a Miskolci Egyetem, 811. a Budapesti Metropolitan Egyetem és 869. a Budapesti Corvinus Egyetem.

A világrangsorban való elhelyezkedés nagyban függ a résztvevők aktuális számától és teljesítményétől, ezért a fejlődés megállapítására érdemes az összpontszámok idősoros értékelését áttekinteni, illetve az egyes részterületek pontszámait önállóan vizsgálni. A Soproni Egyetem - a 2020-as bázisévhez képest - az UI GreenMetric felmérésben a 2021-es ciklusra nézve mind a 6 fő teljesítmény dimenzióban további fejlődést tudott felmutatni:

 • legjobbak az „Oktatás és kutatás” (teljesítmény: 83,33%, javulás: +20,83%) területén lettünk, ahol az elért pontszám (1500 pont) tekintetében hazai szinten a 3. helyre kerültünk.
 • Ezt követi a „Vízgazdálkodás” (800 pont, teljesítmény: 80,00%, javulás: +45,00%) terület, ahol hazai egyetemek körében a 2. helyen helyezkedünk el.
 • Soproni Egyetem Botanikus Kertje és Arborétumai magas pontszámot adnak az „Elhelyezkedés és infrastruktúra” dimenzióban (900 pont, teljesítmény: 60,00%, javulás: +10,00%).
 • Az „Energiafelhasználás és klímaváltozás” részterületen jelentős javulást értünk el (1200 pont, teljesítmény: 57,14%, javulás: +22,62%).
 • A „Hulladékgazdálkodás” értékelési részterületen szerzett 1200 pont (teljesítmény: 66,67%, javulás: +20,83%) és a „Tömegközlekedés” dimenzióban szerzett 1200 pont (teljesítmény: 66,67%, javulás: +22,22%) a hazai középmezőnyt jelenti számunkra.

A 2021-es felmérésben szerzett 6800 pontos végeredmény a teljes értékelési rendszerben 68,00%-os elért teljesítményt jelent a Soproni Egyetem esetében. A 2020-as bázisévhez képest ez 22,25%-os javulást tesz ki, ami a tavalyi helyezés 308 hellyel való megjavítását jelenti.

Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora elmondta: „A következő esztendőkben rendkívül ambiciózus terveink vannak annak vonatkozásában, hogy a rangsorban egyre előkelőbb helyezést érjünk el. A következő években az intézményfejlesztési terveink megvalósítása során számos olyan jelentős beruházás lesz várható, amelyek kihatással lesznek a fenntarthatósági programjaink kedvező alakulására is. Ám a helyezésnél is fontosabb, hogy az Egyetem betöltse azt a szerepet, mely az itt képzett hallgatókon és a kutatásokon keresztül hárul rá a fenntarthatóság elveinek terjesztése, valamint a fenntarthatóság érdekében alkalmazott megoldások kimunkálása tekintetében. Kiemelt jelentőséggel bír ez azért is, mert ezen feladat eredményes megvalósításából származó előnyök nem csak a Soproni Egyetem, hanem a város, a térség és az egész ország javára is szolgálnak." 

Az UI GreenMetric felmérés a Soproni Egyetem négy karának és tudományos intézetének egységes és közös erőfeszítéseit tükrözi a „Zöld Egyetem” koncepció mentén, melyet honlap formájában is bemutatunk: http://greenuniversity.uni-sopron.hu/kezdolap

Az UI GreenMetric honlapja: http://greenmetric.ui.ac.id/

Az UI GreenMetric 2021 világrangsor elérhetősége: https://greenmetric.ui.ac.id/rankings/overall-rankings-2021

A cikk dr. Polgár András, az Erdőmérnöki Kar egyetemi docensének összeállítása alapján készült.


2020 - A SOPRONI EGYETEM A LEGZÖLDEBB EGYETEMEK VILÁGRANGLISTÁJÁN

A Soproni Egyetem 2020-ban első alkalommal indult az Universitas Indonesia által kidolgozott Green Metric Zöld Egyetemi Világrangsorolásban. A rangsort 2010-ben hívták életre az egyetemi kampuszok fenntarthatóságáért tett erőfeszítések mérésére. Az akkor, a világ 35 országának 95 egyetemével induló kezdeményezés, 2019-re már 780 intézményt foglalt magába, míg 2020-ra 84 ország 912 legzöldebb egyetemét tömöríti. Egyre népszerűbb a felsőoktatási intézmények körében, olyan szervezetekkel, mint a ranglista világelsője a holland „Wageningen University & Research”, a második helyezett brit Oxfordi Egyetem vagy mint a harmadik helyezett brit Nottinghami Egyetem. A felmérés idén különösen nagy hangsúlyt fektetett az egyetemek felelősségének kérdéseire az ENSZ Agenda 2030 – Fenntartható Fejlődési Célok és a világszintű komplex kihívások vonatkozásában.

A felmérés rámutatott az erősségekre és a fejlesztendő területekre. Nagymúltú intézményünk kimagasló pontszámot ért el a fenntarthatósággal kapcsolatos „Oktatás és kutatás”, valamint az „Elhelyezkedés és infrastruktúra” területén, köszönhetően a témához kapcsolódó nagyszámú kurzusunknak és tudományos kutatásainknak, valamint az egyetem csodálatos zöld környezeti adottságainak. Fejlesztendő fókuszterületeink többek között a régi épületállomány zöld irányelvek szerinti korszerűsítése, a hulladékgazdálkodás még hatékonyabbá tétele, a víztakarékossági programok indítása.

A Soproni Egyetem idei új belépőként, az elért 4575 ponttal, nemzetközi szinten a 912 indulóból az 590. helyet, míg a hazai 8 indulóból a 6. helyet hozta. Hazai egyetemek közül a világrangsorban 59. a Pécsi Tudományegyetem, 86. a Szegedi Tudományegyetem, 162. az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, 236. a Debreceni Egyetem, 505. a Budapesti Üzleti Főiskola, 608. a Miskolci Egyetem, 804. a Budapesti Metropolitan Egyetem.

Az egyetemek fáklyavivőként, oktatási és kutatási tevékenységük révén kiemelkedő szerepet töltenek be a fenntarthatósággal kapcsolatos környezeti, társadalmi és gazdasági szakmai ismeretek átadása és a tudatformálás területén. Mindezek mellett, mint intézmények, folyamataik tekintetében is elkötelezettek kell, hogy legyenek az energiahatékonyság, tiszta energia-, takarékos víz- és anyaghasználat, a hulladékok keletkezésének elkerülése és az újrahasznosítás mellett.

"Első alkalommal vettünk részt a megmérettetésben, így az elért eredményt úgy tekintjük, mint egy rajtpozíciót"- mondta el prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem általános rektorhelyettese, aki hozzátette:  "A következő esztendőkben rendkívül ambiciózus terveink vannak annak vonatkozásában, hogy a rangsorban egyre előkelőbb helyezést érjünk el. De még a helyezésnél is fontosabb, hogy az Egyetem betöltse azt a szerepet, mely az itt képzett hallgatókon és a kutatásokon keresztül hárul rá a fenntarthatóság elveinek terjesztése, valamint a fenntarthatóság érdekében alkalmazott megoldások kimunkálása tekintetében. Kiemelt jelentőséggel bír ez azért is, mert ezen feladat eredményes megvalósításából származó előnyök nem csak a Soproni Egyetem, hanem a város, a térség és az egész ország javára is szolgálnak." 

Az UI GreenMetric honlapja: http://greenmetric.ui.ac.id/

Az UI GreenMetric 2020 világrangsor elérhetősége: http://greenmetric.ui.ac.id/overall-rankings-2020/

A cikk dr. Polgár András, az Erdőmérnöki Kar egyetemi docensének összeállítása alapján készült.


Cikk nyomtatása E-mail

Kapcsolódó elérhetőségek