Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Bővebben

Hírek

Csapadékos nyárelő? Ideje hozzászoknunk

Csapadékos nyárelő? Ideje hozzászoknunk

Már megint esik! – joggal hangzik el a mondat ezekben a napokban ország- és Európa szerte. Több hullámban is érkeztek nedves légtömegek hazánk fölé, amelynek hatására az áztató esők mellett hirtelen lezúduló, nagy csapadékot adó záporok, zivatarok is előfordultak, több helyen károkozó jég is esett.

Bővebben
A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének gombavilága

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének gombavilága

A változatos növényvilágnak és a Botanikus Kertben történő munkálatoknak köszönhetően változatos gombavilág alakulhatott ki. A kert gombavilágának monitorozása 1998 óta történik, melynek folyományaként 2015-ig 171 gombafajt sikerült azonosítani. Ez a szám évente néhány fajjal azóta is emelkedik. A talált fajok 33%-a gyökérkapcsolt (mikorrhizás), 5%-a parazita, 22%-a faanyagon növő lebontó, 40% talajon vagy növényi anyagokon növő lebontó gomba. Vizsgálataink alapján a Botanikus Kert gombavilága részben a Soproni hegyvidék, részben a Dudlesz erdő gombavilágával fed át, mintegy átmenetet képezve. Ugyanakkor több olyan faj is akadt, melyet Sopron környékén itt találtak először. Két védett faj, az olaszgomba és a csoportos csiperke is előkerült a kertből. Ezen túl tíz veszélyeztett fajt és számos magyarországi vöröslistás gombafajt sikerült azonosítani.

Bővebben
A SOPRONI EGYETEM BOTANIKUS KERTJÉNEK GOMBAVILÁGA

A SOPRONI EGYETEM BOTANIKUS KERTJÉNEK GOMBAVILÁGA

Tíz veszélyeztetett és két védett gombafaj is él a Soproni Egyetem Botanikus Kertjében. Olyan különlegességekkel találkozhat itt az éles szemű megfigyelő, mint a vörös rovarrontógomba vagy a kutyaszömörcsög. A védett növénygyűjteményben gombát szedni nem szabad, de lehetőség nyílik megfigyelni titokzatos világukat. Az egyetem szakemberei már negyed évszázada viszgálják a Botanikus kert gombáit.

Bővebben

Zöld egyetem

Zöld egyetem

"Lényeges, hogy a Soproni Egyetem betöltse azt a szerepet, mely az itt képzett hallgatókon és a kutatásokon keresztül hárul rá a fenntarthatóság elveinek terjesztése, valamint a fenntarthatóság érdekében alkalmazott megoldások kimunkálása tekintetében. Kiemelt jelentőséggel bír ez azért is, mert ezen feladat eredményes megvalósításából származó előnyök nem csak a Soproni Egyetem, hanem a város, a térség és az egész ország javára is szolgálnak."
Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora

 

Bővebben