Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

Bővebben

Hírek

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének gombavilága

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének gombavilága

A változatos növényvilágnak és a Botanikus Kertben történő munkálatoknak köszönhetően változatos gombavilág alakulhatott ki. A kert gombavilágának monitorozása 1998 óta történik, melynek folyományaként 2015-ig 171 gombafajt sikerült azonosítani. Ez a szám évente néhány fajjal azóta is emelkedik. A talált fajok 33%-a gyökérkapcsolt (mikorrhizás), 5%-a parazita, 22%-a faanyagon növő lebontó, 40% talajon vagy növényi anyagokon növő lebontó gomba. Vizsgálataink alapján a Botanikus Kert gombavilága részben a Soproni hegyvidék, részben a Dudlesz erdő gombavilágával fed át, mintegy átmenetet képezve. Ugyanakkor több olyan faj is akadt, melyet Sopron környékén itt találtak először. Két védett faj, az olaszgomba és a csoportos csiperke is előkerült a kertből. Ezen túl tíz veszélyeztett fajt és számos magyarországi vöröslistás gombafajt sikerült azonosítani.

Bővebben
Konferencia a Fenntartható Lombosfa Gazdálkodás Jövőjéről

Konferencia a Fenntartható Lombosfa Gazdálkodás Jövőjéről

 

Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a világ minden tájáról a szakemberek, hogy részt vegyenek a Soproni Egyetem, a WOOD K Plus ausztriai kutatóintézet, a göttingeni Georg August Egyetem és a Faipari Tudományos Egyesülettel (FATE) által szervezett kétnapos Lombosfa konferencián, ahol nem csak előadásokat hallgathatnak meg, hanem tapasztalatokat is cserélhetnek a kutatómunkában elért eredményekről.

Bővebben
 A Soproni Egyetem elnyerte az

A Soproni Egyetem elnyerte az "Első magyar karbonpozitív egyetem 2023" díjat

A XIV. Virtuális Erőmű Program (VEP) díjátadó gáláján került átadásra az „Első magyar karbonpozitív egyetem 2023” díj, amelyet kiemelkedő fenntarthatósági törekvéseinek köszönhetően a Soproni Egyetem nyert el. A rangos elismerést Prof. Dr. Lakatos Ferenc rektorhelyettes úr vette át a Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen.

Bővebben
A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének madárvilága

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjének madárvilága

1. kép: Tőkés réce (Anas platyrhynchos) gácsér a botanikuskerti tóban

 

A Soproni Egyetem 17,2 ha kiterjedésű Botanikus Kertje országos jelentőségű védett terület. A növényzet nagy fajgazdagsága, strukturális diverzitása a madárvilágnak kiváló fészkelő- és táplálkozóterületet biztosít, ezt igazolja az itt megfigyelt madárfajok magas száma. A fészkelő-, telelő- valamint a területen ideiglenesen tartózkodó, átvonuló fajokat is figyelembe véve mindezidáig több, mint 100 madárfajt figyeltek meg a Botanikus Kert területén.

Bővebben
Innováció és Együttműködés: Faipari Fórum a Soproni Egyetemen

Innováció és Együttműködés: Faipari Fórum a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara, mint az hazai faipar unikális felsőoktatási és kutatási központja május 21- én faipari ágazati egyeztető fórumot rendezett az Egyetem Ligneum rendezvényházában.

Bővebben

Zöld egyetem

Zöld egyetem

"Lényeges, hogy a Soproni Egyetem betöltse azt a szerepet, mely az itt képzett hallgatókon és a kutatásokon keresztül hárul rá a fenntarthatóság elveinek terjesztése, valamint a fenntarthatóság érdekében alkalmazott megoldások kimunkálása tekintetében. Kiemelt jelentőséggel bír ez azért is, mert ezen feladat eredményes megvalósításából származó előnyök nem csak a Soproni Egyetem, hanem a város, a térség és az egész ország javára is szolgálnak."
Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora

 

Bővebben