Nyelvváltó

Gyengénlátó Változat

RÓLUNK

Bővebben

Zöld egyetem

Zöld egyetem

"Lényeges, hogy a Soproni Egyetem betöltse azt a szerepet, mely az itt képzett hallgatókon és a kutatásokon keresztül hárul rá a fenntarthatóság elveinek terjesztése, valamint a fenntarthatóság érdekében alkalmazott megoldások kimunkálása tekintetében. Kiemelt jelentőséggel bír ez azért is, mert ezen feladat eredményes megvalósításából származó előnyök nem csak a Soproni Egyetem, hanem a város, a térség és az egész ország javára is szolgálnak."
Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora

 

Bővebben
Energiafelhasználás és klímaváltozás

Energiafelhasználás és klímaváltozás

Környezeti teljesítményünk alakulását az „Energiafelhasználás és klímaváltozás” dimenzióban lényeges kritériumok mentén mutatjuk be.

Az alábbi indikátorok azt fejezik ki, hogy az egyetem mennyi figyelmet fordít az energiafelhasználással kapcsolatos kérdésekre. Kiemelt figyelmet kap az energiatakarékos készülékek használata, az automatizált épületek/intelligens épületek megvalósítása és kivitelezése, a megújuló energia felhasználása, a teljes villamos energia-felhasználás, az energia megtakarítási programok, a zöld épületek kritériumainak alkalmazása.

Az klímaváltozással és emissziókkal kapcsolatos indikátorok megmutatják, hogy az egyetem mekkora hangsúlyt fektet az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekre. Fontos szerepet kapnak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást segítő és mérséklő programok, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló irányelvek, a karbonlábnyom alakulása (UI GreenMetric WUR Guideline magyar fordítás, PTE & SZTE, 2019).

 

Bővebben
Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Környezeti teljesítményünk alakulását a „Hulladékgazdálkodás” dimenzióban lényeges kritériumok mentén mutatjuk be.

 

A hulladékkezelési és újrahasznosítási tevékenységek fő tényezők a fenntartható környezet megteremtésében. Az egyetemi alkalmazottak és a hallgatók egyetemen végzett tevékenysége sok hulladékot eredményez, ezért az egyetemnek figyelembe kell vennie néhány újrahasznosítási és hulladékkezelési programot, mint például az újrafeldolgozás, a szerves hulladék kezelése, a szervetlen hulladék kezelése, a mérgező/veszélyes hulladék újrahasznosítása, a szennyvízkezelés, a papír és a műanyag felhasználásának csökkentését célzó irányelvek alkalmazása az egyetemen (UI GreenMetric WUR Guideline magyar fordítás, PTE & SZTE, 2019).

Bővebben

Zöld környezetünk